Maasdam
Kód: 1880/100 1880/200 1880/500 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Maasdam se vyznačuje lehkou, nasládlou a ovocnou chutí, která se mění až v oříškovou. Jedná se o mladý a velice jemný sýr, který byl vytvořen jako napodobenina pravého švýcarského Emmentaleru. Maasdam se vyrábí ve tvaru velkých bochníků, sýrové těsto je světle žluté a poseté pravidelnými oky, některé mohou být až o velikosti pingpongového míčku. A jak vlastně proslulé díry v sýru vnikají? Během zrání začnou mikroorganismy v sýru odbourávat kyselinu mléčnou a glutaminovou. Při tomto procesu vznikají plyny, jako je kysličník uhličitý, který se ale nemá jak dostat ze sýrové hmoty ven. Proto zůstává uzavřený v dutinách. Díky tomu vznikají tolik oblíbené a charakteristické díry v sýru, které milují zejména děti. Ostatně Maasdam je u malých sýrařů velice oblíben pro svou jemnou a nasládlou chuť.
Náš tip: Maasdam je výborný s hroznovým vínem, nakládaným ovocem, ale hodí se také do sendvičů jako výborná svačinka. Dobře se rozpouští v omáčkách a fondue. Nakrájený na kostičky nesmí chybět v žádném sýrovém bufetu. Tento sýr můžete použít také do slaných koláčů, dortů a téměř všude kde se hodí také použití Goudy a samozřejmě Emmentalu.
Tip sommeliéra: Maasdam se dobře hodí k lehkým bílým vínům, jako je například Pálava nebo Chardonnay.