Roquefort Papilon

Kód: 1937/100 1937/200 1937/500 Zvolte variantu
Neohodnoceno
Značka: FRANCIE
99 Kč / ks 198 Kč / ks 495 Kč / ks od 99 Kč / ks
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Velikost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Chlazené zboží. Vyberte prosím velikost balení.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Sýr Roquefort je modrý plísňový sýr, ze zákona vyráběný zásadně z ovčího mléka. Sýr je bílý, pikantní, krémové textury, s výraznými žilkami modrozelené plísně. Má charakteristickou vůni a chuť výraznou po kyselině máselné, plíseň poskytuje ostřejší příchuť. Chuťový pocit začíná mírně, pak je voskově sladký, pak kouřový a nakonec jemně slaný. Nemá kůru, povrch je jedlý a mírně slaný. Typické kolo Roquefortu váží mezi 2,5 a 3 kilogramy, a je asi 10 cm vysoké. Na každý kilogram konečného sýra je třeba asi 4,5 litru ovčího mléka plemen Lacaune, Manech a Basco-Béarnaise. Roquefort nebo podobný druh sýra, je zmíněn v literatuře už v roce 79 n.l., kdy Plinius starší upozorňuje na jeho bohatou chuť.

Sýr zraje ve velmi vlhkém prostředí hlubokých, několikapatrových jeskyň v pohoří Combalou. Plíseň, která dává Rokfóru jeho charakter (Penicillium roqueforti), se nachází v místních jeskyních. Tradičně ji sýraři získávali tak, že ponechali v jeskyni šest až osm týdnů chléb, než jím plíseň prorostla, pak vnitřek chleba vysušili na prášek. Před zráním se kotouče sýra propichují jehlami, aby se spóry plísně dostaly dovnitř. V současnosti jej produkuje sedm výrobců, největší Roquefort Société má několik jeskyní a asi 60% trhu, známá značka je i Papillon, dalších pět (Carles, Gabriel Coulet, Fromageries occitanes, Vernières a Le Vieux Berger) vlastní po jedné jeskyni.

Lze si ho užít třeba na plátku žitného chleba, s ořechy, bílými hrozny, celerem a připíjet například muškát.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení